Het laatste nieuws

Altijd op de hoogte van het laatste Van Mossel Nissan nieuws.

Nissan BladeGlider toonbeeld van modernste slimme mobiliteit

 

  • Geavanceerde, volledig elektrische aandrijflijn biedt verbluffende prestaties en een dynamisch weggedrag
  • Emissievrij rijplezier, centrale positie voor de bestuurder en ruimte voor twee passagiers achterin

Nissan heeft de spectaculaire BladeGlider Concept – die in 2013 debuteerde op de autoshow van Tokyo – doorontwikkeld tot een volledig functioneel en uiterst geavanceerd rijdend prototype. Twee exemplaren zijn onthuld in het olympisch park in Rio de Janeiro. De elektrisch aangedreven en futuristisch ogende BladeGliders blijven tijdens de Olympische Spelen in Rio. Een daarvan wordt ingezet voor demoritten met vips.

‘Deze prototypes belichamen Nissans Intelligent Mobility-filosofie en combineren rijplezier met verantwoordelijkheid voor het milieu’, aldus Carlos Ghosn, President en Chief Executive Officer van Nissan Motor Co., Ltd. ‘Nissan verwacht dat liefhebbers uitkijken naar een emissievrije toekomst en de BladeGlider is een perfect voorbeeld van de mogelijkheden. Dit is dé elektrische auto voor autoliefhebbers.’

Het debut van de BladeGlider prototypes maakt deel uit van Nissans niet aflatende streven naar emissievrije voertuigen en nieuwe technologieën, inclusief systemen voor autonoom rijden en connectiviteit. Nissan is al wereldwijd koploper op de markt van elektrische auto’s met de LEAF en is tevens een pionier met Intelligent Mobility systemen die in de komende jaren in productiemodellen zullen worden doorgevoerd.

Met de BladeGlider beoogt Nissan een wendbare, efficiënte en volledig elektrische auto (EV) die een nieuwe dimensie geeft aan rijplezier. Een auto die als een vliegtuig lijkt te zweven dankzij de vrijwel geruisloze elektrische aandrijflijn en zijn aerodynamische vorm.

In de afgelopen twee jaar werkten de ingenieurs van Nissan aan het ontwerp en de techniek van de BladeGlider Concept. Een opwindende, realistische studie naar prestaties en mogelijkheden met geavanceerde EV’s. De BladeGlider is het visitekaartje van Intelligent Mobility, Nissans filosofie om auto’s nog spannender te maken door vernieuwende technologie voor besturing, aandrijving en de integratie van elektrische auto’s in de samenleving.

148594_1_5 148595_1_5

Open met de veiligheid van een coupé

De demonstratiemodellen van de BladeGlider hebben een geavanceerd onderstel, met een kleine spoorbreedte voor en een grotere achter. Dat is gunstig voor een lage luchtweerstand en stabiliteit. De hoge, aan de achterzijde scharnierende V-vormige deuren bieden een royale instap. De BladeGlider is versterkt met een geïntegreerde rolkooi. Opwindend open rijden gaat dus samen met maximale veiligheid, zoals in een dichte coupé.

Alle functies zijn te bedienen vanaf het stuurwiel. Een geavanceerde centrale display toont de snelheid, de status van de batterij, de regeneratiemodus en het geleverde koppel. Aan weerszijden daarvan zijn schermen gemonteerd die het beeld van de achteruitrijcamera’s – net achter de voorwielen geplaatst – weergeven. Dit systeem is een alternatief voor buitenspiegels en verbetert de aerodynamica van de BladeGlider. De bestuurder zit in het midden, iets vóór de passagiers achterin, die daardoor profiteren van extra veel beenruimte. Alle inzittenden hebben een panoramisch uitzicht dankzij de ononderbroken cockpit-voorruit.

148593_1_5 148602_1_5

Volledig elektrisch

De aandrijving is volledig elektrisch. De uitzonderlijke prestaties zijn mede te danken aan Nissans technische partner voor de BladeGlider, het Engelse Williams Advanced Engineering. De topsnelheid van de demonstratiemodellen ligt boven de 190 km/uur*. De sprint van 0 naar 100 km/uur vergt minder dan 5 seconden*. Elk achterwiel wordt aangedreven door een elektromotor van 130 kW.

De aandrijflijn is voorzien van torque vectoring, dat de aandrijfkrachten naar de achterwielen reguleert en zo bijdraagt aan de stabiliteit. Bij onderstuur gaat automatisch meer koppel naar het buitenste achterwiel om de balans in de bocht te herstellen. Het systeem is vooral bedoeld voor extra rijplezier. Er is te kiezen uit drie standen: uit, dynamisch en drift mode.

Een high performance lithium-ion-batterij van 220 kW met vijf modules levert de benodigde energie. Er is een koelsysteem voor de accu en de elektromotoren.

148598_1_5 148596_1_5

Sportief interieur

Het interieur van de BladeGlider straalt de sportieve intenties uit, met vierpunts veiligheidsgordels voor alle inzittenden. De stoelen bieden uitzonderlijke zijdelingse steun en ondersteunen de benen van alle inzittenden. De bekleding bestaat uit een prettig aanvoelende combinatie van stof en een coating van epoxyhars. Die biedt optimale grip zodat de inzittenden ook in snel genomen bochten perfect op hun plaats blijven.

Er zijn twee kleuren bekleding: Cyber Green en Stealth Orange. Deze kleuren worden gebruikt voor de bovenste delen van de rugleuning en zorgen met een reflecterend zilverkleurige rand voor een opvallende, sportieve look. De stoelen zijn verder bekleed met zwarte stof met een groen-en-oranje rand rond de zitting.

De twee BladeGliders worden tijdens de Olympische Spelen gepresenteerd in het olympisch park in Rio de Janeiro. Een van de exemplaren is beschikbaar voor demonstratieritten voor media en vips.

Ga naar overzicht

Deel dit
bericht