Model afbeelding

De Renault 21 Turbo,

In 1986 kwam de opvolger van de Renault 18 op de markt, 21 genaamd. Al snel kwam Renault ook met een sportieve variant in de vorm van een Renault 21 Turbo 2 Litres. De basis was de motor van de Renault 20 en deze werd aangepast om met het extra vermogen en de extra warmteontwikkeling om te kunnen gaan. De motor werd gevoed door een Garrett T3 turbocompressor en er waren 2 tussenkoelers geplaatst. Hiermee leverde de Renault 21 turbo een vermogen van 175 pk bij 5200 tr/mn en een koppel van 270 nm bij 3000 tr/min. De prestaties waren zeer goed met een topsnelheid van 227 km/h en acceleratie van 0 tot 100 km/h in 7,4 seconden. Het onderstel werd uiteraard ook aangepast om om te kunnen gaan met het flinke vermogen. ABS in combinatie met vier schijfremmen was standaard. De auto kreeg andere veren, dempers en stabilisatorstangen. De 15 inch wielen werden voorzien van 195/55 R15V banden.

Het front was afwijkend van de standaard versie met dubbele koplampen, een kleine grille en een bumper met geïntegreerde spoiler en mistlampen. Een andere achterbumper, zijskirts en een spoiler op de achterklep maakte de auto af. Verder was er ook een dubbele verchroomde uitlaatmond aangebracht. Het interieur was van alle luxe voorzien, zoals sportstoelen, een driespaaks gedeeltelijk lederen stuurwiel, een instrumentarium met rode accenten en veel andere luxe zaken.
In 1989 onderging de 21 een facelift, waarbij de vormgeving van de achterlichten werd aangepast met een andere achterspoiler. Ook kregen de lichtmetalen wielen een ander ontwerp. Een katalysator werd toegevoegd waardoor het vermogen terugliep naar 162 pk. Er werd echter een tweede Turbo uitvoering toegevoegd, de Quadra. Deze had permanente vierwielaandrijving. Onder normale omstandigheden was er een verdeling van 65 % krachtoverbrenging op de voorwielen en 35 % op de achterwielen. De topsnelheid van deze versie bedroeg 217 km/h en hij accelereerde in 8,6 seconden naar 100 km/h.

Aan de carrière van de 21 kwam in 1994 een einde met de komst van de Laguna.

Renault 21 Turbo foto’s


De specialist voor de R21 Turbo

Bij Van Mossel Renault zijn we in het bezit van het enige Renault Sport Experience Center in Nederland. Wij zijn hiervoor gekozen door onze passie voor bijzondere en sportieve Renault modellen. Dit geldt zowel voor de nieuwe Renault Sport uitvoeringen als de vele youngtimers en klassiekers die dit mooie merk rijk is.

Wij hebben diverse technische specialisten op verschillende vestigingen die ontzettend veel weten over de klassieke modellen. Daarnaast vinden zij het ontzettend leuk om te werken aan deze auto’s. De afwisseling tussen werken aan een hypermoderne sportieve uitvoering van bijvoorbeeld de Renault Clio of Mégane én het sleutelen aan een sportieve Renault GT Turbo of Alpine A110 is voor hen de ideale werkdag.

Bent u dus een trotse bezitter van deze mooie auto en bent u op zoek naar een geschikt adres voor het onderhoud aan uw auto? Of wilt u gewoon meer weten? Laat het ons dan weten!