Model afbeelding

De Renault Clio II RS,

De eerste Renault Clio RS was eigenlijk de derde snelle Clio van de Renault Sport divisie na de Clio 1 16V en Clio Williams. Renault presenteerde deze Clio II RS in 1999. Ze gebruikten hiervoor de carrosserie van de Clio II die uit 1998 stamt en wijzigden o.a. de wielkasten, bumpers en side skirts en er werden 15 inch OZ lichtmetalen wielen onder geplaatst.

Motor en prestaties

De 2.0 16 klepper motor was niet dezelfde als in de Clio Williams, maar het was een nieuwe motor die ook in de Laguna en Espace werd gebruikt, maar dan aangepast door Mecachrome (bekend uit de F1). Het vermogen bedroeg 172 pk. De Clio II RS was enkel in 3-deurs uitvoering verkrijgbaar.

Interieur Clio RS

Het interieur was fraai afgewerkt met alcantara sportstoelen en rijk uitgerust met veel elektrische accessoires. Aan veiligheid was ook gedacht met de Clio II en de auto behaalde maar liefst 4 sterren veiligheid in de EuroNCAP crash test in 1998. In die tijd waren er nog veel concurrenten die niet eens 2 of 3 sterren wisten te behalen, laat staan 4 sterren. De voorzijde was voorzien van opvallende koplampen met dubbele lenzen, waardoor de auto eenvoudig van de minder vermogende versies te onderscheiden was. Alleen de 1.6 16V met 110 pk had ook dezelfde koplampen, maar deze versie had geen uitgeklopte wielschermen en dikke voorbumperspoiler.

De Renault Clio II RS was voorzien van McPherson voorwielophanging en schroefveren achter. Dat laatste is opvallend, want tot die tijd had Renault vaak torsiestaafvering toegepast aan de achterzijde. De Clio RS lag met dit onderstel echter als een blok op de weg en het gemis van de torsiestaven was gauw vergeten.

In 2001 werd de Clio II grondig gefacelift, om de concurrentie met de populaire Peugeot 206 goed aan te kunnen gaan. De Phase II voorzijde werd voorzien van grote driehoekige koplampen, de achterzijde kreeg nieuwe achterlichten en achterbumper en het dashboard werd compleet vernieuwd. De motor werd ook licht aangepast. Xenon verlichting, 4 airbags, gewijzigde sportstoelen met Renault Sport logo en 16 inch lichtmetalen wielen waren ook nieuw.

Facelift Renault Clio

In 2003 werd de Clio II nogmaals opgefrist met iets andere koplampen, nieuwe 8 spaaks sportvelgen en verandering in lakkleuren. Cruise control en ESP (Electronic Stability Program) waren vanaf nu standaard.

De Phase III motor werd opgevoerd tot 182 pk met de toevoeging van 2 uitlaatpijpen in het midden van de bumper. Het reservewiel moest wijken voor de aanpassingen aan het uitlaatsysteem. Het interieur werd op details aangepast, o.a. met betrekking tot de bekleding van de stoelen.

Destijds was de Renault Clio RS al verkrijgbaar vanaf € 21.870,-.De Clio II RS werd door de internationale pers altijd geroemd en gezien als de beste hot hatch van die periode. Nu nog zijn er veel Renault liefhebbers aangesloten bij de Club Renault Sportives of de Renault Tuning Club die een Clio II RS bezitten en koesteren. In 2006 werd de Clio II RS opgevolgd door de Clio III RS.

Renault Clio II RS foto’s


De specialist voor de Renault Clio RS

Bij Van Mossel Renault zijn we in het bezit van het enige Renault Sport Experience Center in Nederland. Wij zijn hiervoor gekozen door onze passie voor bijzondere en sportieve Renault modellen. Dit geldt zowel voor de nieuwe Renault Sport uitvoeringen als de vele youngtimers en klassiekers die dit mooie merk rijk is.

Wij hebben diverse technische specialisten op verschillende vestigingen die ontzettend veel weten over de klassieke modellen. Daarnaast vinden zij het ontzettend leuk om te werken aan deze auto’s. De afwisseling tussen werken aan een hypermoderne sportieve uitvoering van bijvoorbeeld de Renault Clio of Mégane én het sleutelen aan een sportieve Renault GT Turbo of Alpine A110 is voor hen de ideale werkdag.

Bent u dus een trotse bezitter van deze mooie auto en bent u op zoek naar een geschikt adres voor het onderhoud aan uw auto? Of wilt u gewoon meer weten? Laat het ons dan weten!