Model afbeelding

De Renault Clio III RS,

In 2005 komt Renault met de Clio III RS, in alle opzichten een grotere en volwassener auto dan de Clio II, maar ook 200 kilo zwaarder. Natuurlijk wordt er ook weer een RS opgenomen in het gamma. Lees meer over de Clio III RS bij VKV Renault.

Motor

Om de toename in grootte en gewicht te compenseren, is er nu sprake van maar liefst 197 pk uit een 2 liter atmosferische motor, in de basis dezelfde motor als in de Clio II RS. Daarmee is de Clio III RS de meest vermogende auto in zijn klasse en ondanks het extra gewicht een ontzettend lichtvoetig aanvoelende voiture die smeekt om het betere bochtenwerk.

Specificaties Clio RS

De topsnelheid ligt op 215 km/h en de 0 tot 100 km/h wordt onder de 7 seconden afgewerkt, mede dankzij de close-ratio versnellingsbak. Het is een echte toerenmotor, want boven de 5500 tr/min gaat de Clio af als een raket en kun je doorgaan tot 7.500 tr/min, waarna een oplichtend lampje je erop attendeert op te schakelen. De remmen zijn ook aangepakt door Brembo om al die pk’s in veilige banen te kunnen leiden. Het interieur is luxe uitgevoerd met fraaie sportstoelen en een gedeeltelijk met geperforeerd leer bekleed stuurwiel. De Renault Clio III RS kende een scherpe prijs. Het model kostte destijds € 29.000,-.

In 2009 ondergaat de Clio III een facelift waarbij de RS uiteraard niet vergeten wordt. De auto wordt nog sportiever aangekleed met een flexibele frontsplitter in de voorbumper en aan de achterzijde een nog meer opvallende diffuser (bekend o.a. uit de Formule1) met twee uitlaatpijpen. Standaard zijn 17 inch sportwielen met remklauwen van Brembo. De banden zijn afkomstig van Continental en speciaal ontwikkeld voor de Renault Clio III RS. Natuurlijk zijn er ook andere kleuren beschikbaar voor de buitenzijde, zoals het zeer opvallende “Vert Alien” (groen). Het interieur is weinig aangepast, enkel wat opvallende kleuraccenten in de toerenteller en het dashboard. Toegevoegde zaken zijn een TomTom navigatiesysteem en cruise control met snelheidsbegrenzing, de handsfree card is een optie.

De RS is leverbaar als Luxe of als Cup uitvoering. De eerste is afgestemd op een koper die naast sportief rijgedrag ook nog enig comfort wenst. Het Cup onderstel is stugger door stijvere vering en demping en meer gericht op de bestuurder die van stuurmanskunsten houdt. Deze RS staat ook zeven millimeter dichter op het asfalt en is wat minder riant uitgerust. In gewicht scheelt het ook 36 kilo, in het voordeel van de Cup uiteraard. De Cup versie is van binnen echter meer basic afgewerkt met een hardere kunststof soort voor het dashboard.

De laatste toegevoegde versie aan de Clio RS reeks is de Gordini RS, die onderhuids niet veranderd is. De buitenzijde echter is nog opvallender geworden met zijn fraaie blauw metallic kleur en witte strepen over de motorkap en het dak. De Gordini naam is verder ook op veel plaatsen aangebracht, zodat je niet licht vergeet dat je in een heel bijzondere auto rijdt. De Gordini beschikt over de RS Monitor, bekend van de Mégane RS. Dit is een uitgebreide boordcomputer die o.a. ronde- en sprinttijden kan bijhouden en middelpuntvliegende krachten toont (G-krachten).

Review Clio III RS

De internationale pers is lyrisch over de Clio RS en hij wint regelmatig vergelijkende tests op en buiten het circuit. Een zeer goede compacte sportauto, deze Clio III RS. en hij is met de jaren alleen maar beter geworden.

Renault Clio III RS foto’s


De specialist voor de Clio RS

Bij Van Mossel Renault zijn we in het bezit van het enige Renault Sport Experience Center in Nederland. Wij zijn hiervoor gekozen door onze passie voor bijzondere en sportieve Renault modellen. Dit geldt zowel voor de nieuwe Renault Sport uitvoeringen als de vele youngtimers en klassiekers die dit mooie merk rijk is.

Wij hebben diverse technische specialisten op verschillende vestigingen die ontzettend veel weten over de klassieke modellen. Daarnaast vinden zij het ontzettend leuk om te werken aan deze auto’s. De afwisseling tussen werken aan een hypermoderne sportieve uitvoering van bijvoorbeeld de Renault Clio of Mégane én het sleutelen aan een sportieve Renault GT Turbo of Alpine A110 is voor hen de ideale werkdag.

Bent u dus een trotse bezitter van deze mooie auto en bent u op zoek naar een geschikt adres voor het onderhoud aan uw auto? Of wilt u gewoon meer weten? Laat het ons dan weten!