Model afbeelding

De Renault Clio V6,

De bijzondere Renault Clio V6 uit 1998 was gebaseerd op de Clio II, maar het ging hier om een compleet andere auto. Twee dikke uitlaatpijpen, dikke spoilers en grote wielen in uitgeklopte wielkasten maakten van deze auto een zeer opvallende verschijning. De carrosserie kwam weliswaar gewoon uit de fabriek in het Franse Flins (net als de gewone Clio), maar daarna werd die verscheept naar de Alpine-fabriek in Dieppe. Alpine paste de deuren, wielschermen, achterklep, motorkap en bumpers aan en monteerde een zogeheten subframe voor onder de motor en de gewijzigde wielophanging. Alleen de voorstoelen en het dashboard kwamen nog redelijk overeen met die van een gewone Clio.

Het grootste verschil ten opzichte van de normale Clio is echter de ligging van de motor. Die ligt bij de Renault Clio V6 achter de voorstoelen in het midden van de auto en zoals de naam al verraadt, gaat het hier om een dikke V6 motor met 230 pk uit de Laguna/Espace. De Clio V6 was dan ook een echte tweezitter hot hatchback die in samenwerking met TWR uit Engeland werd ontwikkeld.

De auto moest grondig worden aangepast om de voorwielaangedreven Clio te veranderen in een middenmotor sportwagen. De Clio V6 was dan ook zo’n 300 kilo zwaarder dan de meest sportieve voorwielaangedreven Clio, de RS. Ondanks het flinke surplus aan vermogen, was de Clio V6 in een rechte lijn niet heel veel sneller dan de Clio RS, voor een groot deel te wijten aan het extra gewicht. De V6 accelereerde in 6,2 seconden naar 100 km/h, de topsnelheid lag wel een stuk hoger, namelijk meer dan 230 km/h tegenover 220 km/h voor de RS.

De handling van de V6 was een beetje tricky, je moest oppassen (zeker bij nat weer) als je op de grens van zijn kunnen zat. Reden te meer voor Renault om de wegligging bij de Phase 2 van de Clio V6 danig te verbeteren.  De Phase II uit 2003 kreeg trouwens nog meer vermogen. Met 255 pk werd het verschil met de Clio RS duidelijk groter en was het in zijn geheel een makkelijker en veiliger te besturen auto.  De Phase 2 V6 kon in 5,9 seconden de 100 km/h bereiken en had een topsnelheid van maar liefst 246 km/h.  Met deze 255 pk had de Clio V6 het meeste vermogen van alle hatchbacks op dat moment, meer dan de Alfa 147 GTA (250pk) en de Seat Leon Cupra R (225pk) om er maar een paar te noemen.

De Clio V6 had duidelijk niet hetzelfde gebruiksgemak als de gewone huis, tuin en keuken Clio door het ontbreken van een achterbank en kofferbak achter. Daarvoor in de plaats was er een kleine ruimte onder de bagageklep aan de voorzijde van de auto. Maar hier was niet meer plaats dan voor een reistas of grote zak boodschappen. Achter de voorstoelen was ook nog een kleine ruimte aanwezig. Ook het feit dat de draaicirkel 13 meter bedraagt, maakte de Clio V6 niet tot de ideale stadsauto. De kwaliteiten van deze auto kwamen buiten de stad tot uitdrukking op mooie bochtige wegen, op de snelweg of zelfs op het circuit. De standaard uitrusting omvatte o.a. airco, elektrische ramen, centrale vergrendeling, automatisch inschakelbare verlichting en ruitenwissers en dubbele airbags.

De Clio V6 was eigenlijk een reïncarnatie van de 5 Turbo met middenmotor uit de jaren ’80 en is nu al een gewild verzamelaarobject. Dit zal in de loop der tijd alleen maar toenemen, aangezien er ook geen directe opvolger is van deze bijzondere bolide.

Renault Clio V6 foto’s


De specialist voor de Renault Clio V6

Bij Van Mossel Renault zijn we in het bezit van het enige Renault Sport Experience Center in Nederland. Wij zijn hiervoor gekozen door onze passie voor bijzondere en sportieve Renault modellen. Dit geldt zowel voor de nieuwe Renault Sport uitvoeringen als de vele youngtimers en klassiekers die dit mooie merk rijk is.

Wij hebben diverse technische specialisten op verschillende vestigingen die ontzettend veel weten over de klassieke modellen. Daarnaast vinden zij het ontzettend leuk om te werken aan deze auto’s. De afwisseling tussen werken aan een hypermoderne sportieve uitvoering van bijvoorbeeld de Renault Clio of Mégane én het sleutelen aan een sportieve Renault GT Turbo of Alpine A110 is voor hen de ideale werkdag.

Bent u dus een trotse bezitter van deze mooie auto en bent u op zoek naar een geschikt adres voor het onderhoud aan uw auto? Of wilt u gewoon meer weten? Laat het ons dan weten!