Model afbeelding

De Renault Dauphine 1093,

In 1956 werd de Renault Dauphine gelanceerd als een echte 4-deurs familieauto. In 1958 werd de Renault Dauphine 1093 geïntroduceerd waarbij de motor door de specialist Amédée Gordini was aangepakt. De 1093 was daarmee de eerste in serie gebouwde sportieve auto van een normaal Renault productiemodel afgeleid. In die tijd hadden veel Renaults de motor achterin geplaatst, zo ook de Dauphine.

In 1961 kwam de auto op de markt met diverse aanpassingen aan de carrosserie, zo werd de kofferklep (aan de voorzijde!) voorzien van grotere koplampen met een diameter van 18 cm. Als motor werd de 845 cc Gordini motor gebruikt met een standaard vermogen van 38 pk. Door diverse inwendige aanpassingen en een dubbele solex carburateur steeg het vermogen flink tot maar liefst 49 pk.

De klant kon zijn of haar Renault Dauphine 1093 bestellen met een vier versnellingsbak met lange of korte eindoverbrenging. Het onderstel werd op details aangepast, maar de trommelremmen niet, aangezien hier geen ruimte voor was in de kleine wielen. Door extra beluchtingsgaten in de wielen werd voor extra koeling gezorgd. Het interieur werd niet aangepast, enkele uitzondering was de plaatsing van een toerenteller. De Dauphine 1093 was enkel leverbaar in gebroken wit met twee smalle blauwe banden over de auto. In vier jaar tijd werden er 1500 Dauphine’s 1093 geleverd, waarvan er slechts enkelen de tand des tijds overleefd hebben.

Renault Dauphine 1093 foto’s


De specialist voor de Renault Dauphine 1093

Bij Van Mossel Renault zijn we in het bezit van het enige Renault Sport Experience Center in Nederland. Wij zijn hiervoor gekozen door onze passie voor bijzondere en sportieve Renault modellen. Dit geldt zowel voor de nieuwe Renault Sport uitvoeringen als de vele youngtimers en klassiekers die dit mooie merk rijk is.

Wij hebben diverse technische specialisten op verschillende vestigingen die ontzettend veel weten over de klassieke modellen. Daarnaast vinden zij het ontzettend leuk om te werken aan deze auto’s. De afwisseling tussen werken aan een hypermoderne sportieve uitvoering van bijvoorbeeld de Renault Clio of Mégane én het sleutelen aan een sportieve Renault GT Turbo of Alpine A110 is voor hen de ideale werkdag.

Bent u dus een trotse bezitter van deze mooie auto en bent u op zoek naar een geschikt adres voor het onderhoud aan uw auto? Of wilt u gewoon meer weten? Laat het ons dan weten!