Model afbeelding

De Renault Mégane 16V,

De opvolger van de 19 heet Mégane en komt in 1995 op de markt. Er komt een complete familie van Coupé tot Sedan en van ruimtewagen tot cabriolet. Lees meer over de Mégane Coupé van de Franse autofabrikant Renault.De Mégane Coupé was beduidend sportiever gestyled dan de vijfdeurs en was met 3,92 meter maar liefst 20 centimeter korter. Het achterklepje scharnierde net onder de achterruit en gaf toegang tot een kleine bagageruimte. Maar de Coupé had wel een zeer apart vormgegeven achterzijde en dat maakte het een gewild autootje voor jonge berijders. De 16 inch vijfspaaks wielen zijn standaard op het meest sportieve model, de Renault Mégane 16V.

Qua dashboard en interieurinrichting was er geen verschil tussen de driedeurs en vijfdeurs uitvoeringen. Het stuurwiel en de pook waren van leer voorzien en de 16V had witte wijzerplaten. Bijzonder detail aan de Mégane Coupé zijn de elektrisch uitklapbare achterzijruitjes.

Motor Mégane Coupé

De 16-kleppen was in de basis hetzelfde als die van de Clio Williams, maar op veel punten wel aangepast. De 2 liter leverde 150 pk bij 6000 tr/min en haalde een koppel van 185 nm bij 4500 tr/min. Door het gewicht van 1070 kilo was dit voldoende om sportieve aspiraties te hebben. Een topsnelheid van 215 km/h en een acceleratie van 0 tot 100 km/h in 8,6 seconden behoorde tot de mogelijkheden. Het onderstel was op de prestaties van de 16V afgestemd, waarbij gebruik gemaakt werd van McPherson veerpoten aan de voorzijde en 4-staafs torsiestaven aan de achterzijde (o.a. bekend van 5 GTT en Clio Williams). De schokdemping werd straffer afgesteld, de auto stond lager op zijn wielen en voor en achter werden dikke stabilisatorstangen geplaatst. Dit leidde tot een zeer strakke wegligging met on-Franse afvering. Veiligheid stond hoog in het vaandel bij de ontwikkeling van de Mégane 1 serie, waardoor deze auto als eerste auto in zijn klasse maar liefst 4 sterren behaalde in de EuroNCAP crash test. ABS was ook standaard op de 16V.

In 1996 werd de cabriolet geïntroduceerd, met een tien centimeter verlengde achteroverhang ten opzichte van de Coupé. Ook hierin was een 2.0 liter 16 klepper leverbaar met de bekende 150 pk. Tijdens de ontwikkeling werd samengewerkt met het Duitse Karmann, maar de productie van de carrosserie vond in Dieppe bij Alpine plaats. Het Karmann logo is zichtbaar op de flanken. De cabriokap kon handmatig of elektrisch worden opgeborgen onder de kunststof afdekklep met de karakteristieke 2 bulten (bekend van de 19 cabriolet).

De 2.0 16V motor was ook leverbaar in 5-deurs uitvoering, maar was minder populair dan de dezelfde motor in de Coupé of cabriolet uitvoering. In 1999 werd de Mégane 1 serie gefacelift en kreeg de voorzijde een compleet ander aanzien met Japanse invloeden. De achterzijde werd slechts licht aangepast met andere bumpers en andere achterlichten. De prijs van de Mégane Coupé 2.0 16V was destijds € 22.687,-.

De Mégane 2 met z’n kenmerkende kontje volgt in 2002 deze Mégane op.

Renault Mégane 16V foto’s


De specialist voor de Renault Mégane 16V

Bij Van Mossel Renault zijn we in het bezit van het enige Renault Sport Experience Center in Nederland. Wij zijn hiervoor gekozen door onze passie voor bijzondere en sportieve Renault modellen. Dit geldt zowel voor de nieuwe Renault Sport uitvoeringen als de vele youngtimers en klassiekers die dit mooie merk rijk is.

Wij hebben diverse technische specialisten op verschillende vestigingen die ontzettend veel weten over de klassieke modellen. Daarnaast vinden zij het ontzettend leuk om te werken aan deze auto’s. De afwisseling tussen werken aan een hypermoderne sportieve uitvoering van bijvoorbeeld de Renault Clio of Mégane én het sleutelen aan een sportieve Renault GT Turbo of Alpine A110 is voor hen de ideale werkdag.

Bent u dus een trotse bezitter van deze mooie auto en bent u op zoek naar een geschikt adres voor het onderhoud aan uw auto? Of wilt u gewoon meer weten? Laat het ons dan weten!