Model afbeelding

De Renault Sport Spider,

Op de autotentoonstelling van Geneve in 1995 was er een grote verrassing op de stand van Renault te zien: de Renault Sport Spider. Een 3,80 meter lange en 930kg  zware tweezitter, die bij Alpine in Dieppe gemaakt werd. Renault Sport, de afdeling die zich met Formule 1 bezighoudt, was ook betrokken bij de ontwikkeling van deze Sport Spider.

In 1996 werden de eerste auto’s aan de klanten afgeleverd en aan het eind van dat jaar verscheen ook de Sport Spider voorzien van voorruit, ruitenwisser en zelfs een dakconstructie. De oerversie zonder voorruit heeft een ingenieus spoilersysteem dat ervoor zorgt dat de rijwind over de inzittenden heen gevoerd wordt. Toch was het raadzaam een helm met vizier op te zetten. De Spider heeft een aluminium carrosseriestructuur, terwijl het grootste deel uit kunststof is gemaakt. De wielophanging met twee boven elkaar geplaatste triangels lijkt sterk op de constructie die in de Formule 1 wordt toegepast.
Het onbekrachtigde remsysteem werd overgenomen van de Alpine A610, net als de vijfspaaks lichtmetalen velgen. De motor ligt direct achter de stoelen en is dus voor de achterwielen geplaatst voor een optimale gewichtsverhouding. De 2 liter 16-klepper uit de Clio Williams/Mégane Coupé heeft een maximaal vermogen van 150 pk bij 6000 tr/min en een maximum koppel van 185 nm bij 4500 tr/min. Een topsnelheid van 215 km/h is mogelijk en in 6,9 seconden wordt 100 km/h bereikt.

De skelterachtige auto is straf geveerd, maar bood toch een stuk Frans comfort. Achter het kleine driespakige stuur is een toerenteller, oliedruk-en temperatuurmeter als geplaatst. Boven de middenconsole bevindt zich het digitale paneel uit de Twingo 1. In de Spider staan 2 compromisloze sportstoelen bekleed met dunne kussens met een kunststof hoes voor als de Spider wordt overvallen door een bui.

Vier geperforeerde pedalen zijn zichtbaar onder het stuurwiel, waarbij het linker exemplaar dienst doet als steun voor de linkervoet. De korte pook is voorzien van een ronde aluminium knop. Ook bijzonder waren de vleugeldeuren die veel aandacht trokken bij het in- en uitstappen. Voorin de neus zit een bagageruimte met een inhoud van 87 liter. Er is een hoes waarmee het interieur buiten compleet kan worden afgedekt.

Een heel bijzondere Renault deze Sport Spider, die eigenlijk nooit een echte opvolger heeft gekregen.

Renault Sport Spider foto’s


De specialist voor de Renault Sport Spider

Bij Van Mossel Renault zijn we in het bezit van het enige Renault Sport Experience Center in Nederland. Wij zijn hiervoor gekozen door onze passie voor bijzondere en sportieve Renault modellen. Dit geldt zowel voor de nieuwe Renault Sport uitvoeringen als de vele youngtimers en klassiekers die dit mooie merk rijk is.

Wij hebben diverse technische specialisten op verschillende vestigingen die ontzettend veel weten over de klassieke modellen. Daarnaast vinden zij het ontzettend leuk om te werken aan deze auto’s. De afwisseling tussen werken aan een hypermoderne sportieve uitvoering van bijvoorbeeld de Renault Clio of Mégane én het sleutelen aan een sportieve Renault GT Turbo of Alpine A110 is voor hen de ideale werkdag.

Bent u dus een trotse bezitter van deze mooie auto en bent u op zoek naar een geschikt adres voor het onderhoud aan uw auto? Of wilt u gewoon meer weten? Laat het ons dan weten!